Tuesday, May 24, 2011

ce jawab..ce jawab..part 5

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang



pagi tadi pergi dating berdua-duaan dgn mama kat kota bharu..
nak pergi beli tudung...
on the way nak gi kb tu dgrla radio ikim.fm
hari ini dieorg bincang pasal isu kahwin lambat..
banyak gak respond yang aku dgr..

yg khwin umur 2o laa.
laki umur 2o khwin dgn pmpuan umur 24la..
dh jodoh kn..huhu
tapi ade gak yg cakap perempuan khwinn lambat sebab nk kejar cita-cita dulu..
and mcm2 lg la

then aku tanyela mama kesayanganku itu..
saje nak menduga apA agak2nya jawapan diia...
bukan mintak nk khwin..haha
'mama...kalaula ada org nak lamar or pinang akak mase umur akak 21 mama bagi tak..??'

cube teka mama aku jawab apa?
ni jawapannya
tgk dulu orangnya macam mana
istikharah
dan kalau itu yg Allah dh tetapkan...
insyaALLAH mama bagi..
(dalam dialek kelatela)

cer korang tanya mama korang..
mama korang jawab apa?
haha


p/s:entry sukee-suki di petang hari...

34 comments:

JIJI YU said...

aku tanye umi aku bile aku elok tuk kawen.die cakap 26 ke atas tu ok la..

Suhami Ahmad said...

kalau tanya mak atok, kompem dia suruh keja dulu...bina kerjaya

Prince Halilintar said...

jawapan mam prince rasenya sama jugak kot dgn mama liyana tu..hehe=)

Faaein TR said...

akak plak..
mak akak akan jawab..

"habiskanlah belajar tu dulu.."

tengah sabar menanti ni.. hahahaha..

tu pun kalau ada yang berkenan..

andai tak ada.. bawa diri ke pelosok dunialah jawabnya.. huhuhu...

Aimi dan Pakcik Hashim said...

blh lah ko kawen awal kan

Hanis MY said...

mama akak pentingkan cita2 dulu biar kita (wanita) ni stabil ada income sendiri baru leh fikir pasal kahwin... bukan apa mmg minta jauh benda2 tak diingini so kalau apa2 jadi kita ada backup dn tak terlalu bergantung pada lelaki...

Hanis MY said...

ehe tibo2 kecek luar padahal buleh jah kecek klate..next time kak wi komen kuk klate pulok hehe

safiamira said...

my mom jawab

habiskan belajar dulu.

=.="

cik teyn teyn said...

pernah tanye ,

ummi kite jawab :

belajar masak dulu. perghh , sentap. hehe

redza said...

dh sampai jodoh kawen je la..xkiralah umo brapa pon

jodoh tu kan di tgn tuhan..klu Dia dh tetapkn awal..awallah kawen

Solehah said...

dulu dah tanya mak ngan ayah..diorang cakap "ngaji bagi habih dulu" hehe..ngaji = belajar

harrazdani said...

bagus jawapan mama liyana, apepun keputusan yang ingin kita buat mesti dapat petunjuk dariNYA terlebih dahulu...terutama keputusan yang melibatkan masa depan kita...

~PENCHENTA~ said...

di umur yang baru nak masuk 20 ni, maksaya dah tolong cari dah. Haha. Sila gelak. :P

Nur Liyana said...

wah yeke??bestnyer....nk kwin je rasanya!!!hahhha

segan pulak yana nk tnya kat mak yana!!!hehee

adan said...

jawapan dari mak anda terbaek...!

liyana said...

jiji yu..

owh ic..26 tu kire okla..
bgus anak umi dgr ckp umi=)

liyana said...

suhaimi ahmad..
aahkn..
tu yg pnting...
ada kerjaya ada pndptn..
bru hidup sng..

liyana said...

prince halilintar..
hehe..ade geng..

liyana said...

kak inn..

hehe..jgn la bawak diri smpai ke pelosok dunia..

insyaALLAH allah bg yg terbaikkn~~=)dlm mgatur hidup kita

liyana said...

aimi dan pakcik hasyim

haha..just tanye jerla..bukan nak khwin lg=)

liyana said...

hanis my..

haha..orey kelate jugok ko kak..??
hmm..btul2..ade income sdiri dulu tu yg pntg=)..ape2 kmgkinan akan berlaku..

liyana said...

safiamira..gud3=)

liyana said...

cik teyn..

haha..agk tersentap di situ..
saya pn bertatih2 blajar masak..hehe

liyana said...

redza..
yup..btul

liyana said...

solehah..btula..itu yg pntgkn=)

liyana said...

harrazdani..
thanks..aah...totally agree with ur statement..=)

liyana said...

penchenta..
ye ke..
aha..saya gelak ni..hehe

liyana said...

nur liyana..
haha..akak pn segan gk..
tp buat brani tnyer..hehe

liyana said...

adan..tq!

pRincEssaLiE said...

kalau jawapan mama ara, sme kot dengan mama yana. hehe. solat istikharah dulu. dan kalau rasa dah bersedia, trima la. tp, rasanya ara yang xbersedia kot. *wink*

liyana said...

haha..ara..geng lagi..
hmm aahkn..bersedia atau tidak~~

kokser kokdam said...

umi aku ckp cmni..

"nok pero anok ore tu, perut sdiri buleh pero dh ko.."

aku bunyik cm pedas je.. so, aku tejemahnye sebagai lampu merah lg utk aku.. hahaha

liyana said...

haha,...
btulla tu cakap umi..
merah tnda berhenti..hehe

maya amir said...

heheh.. i kawen umo 22.. kalau ikut my mom, die tak kasik..tapi dah tertulis jodoh i kawen umo 22, die redha:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...