Wednesday, June 1, 2011

fenomena-fenomena di facebook

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang


izinkan saya mengutarakan pendapat saya tentang fenomena-fenomena yg berlaku
di laman sosial facebook..
(macam skema la plak ayat)

1.facebook dh dijadikan mcm diari harian...
saya demam..saya selsema..kaki saya terseliuh..hari ni rase malas..jumpe orang yang tersayang...dah 3 hari tak makan...adakah benda-benda macam itu perlu dipostkan kat wall??
rasanya tak perlu kot..sembuh ke kalau buat camtu?ngeh2..
kalau yg berunsur positif tu takpela gak..


2.facebook dijadikan tempat untuk menjadi model tidak berbayar...
hmm..sorry to say...if pakaian yg dikenakan itu menutup aurat tak pela kot..
walaupun saiditina aisyah pernah berpesan sebaik baik wanita adalah tidak dipandang
and tidak memandang..kalau setakat sekeping dua takpela kot..
ni berpuluh-puluh gambar yg mungkin mengaibkan diri sendiri...

3.gaya memuncungkan mulut..
hmm..dlm post2 yg lepas ade gk wat entry sal ni..
memuncung mulut adelah gaya seorg pelacur...
ini aku bace sndiri dlm blog seorg lelaki yg berkata begitu..
jika beratus-ratus lelaki tgk perempuan mcm tu..
maka beratus-ratus lelaki la akan berkata begitukan??
lantas manakah maruah sebagai seorang perempuan...


4.Alhamdulillah dgn facebook ade gk mengepost artikel2 n video2 yg ala2 islamik
gitu..so org boleh ambil input drpd bahan-bahan camtukan...

ermm..apasal byk negatif dari positif ni...
3 negatif positif n 1 negatif...
nnti nk pikir lagi apa positifnyer...



sori kalau ade yg x suke ngan entry ni...
just pendapat aku untuk masa ni...
kalau tidak berpuas hati boleh luahkan dgn cara baik.....


p/s:
adekah dgn mmbuat entry seperti ini akan menyebabkan perasaan
pmbace yg tak suka tersinggung??
kalau sudi tolong berikan pndapat yer....
mungkin gaya penulisan perlu diubah kalau ianya salah...

26 comments:

sahromnasrudin said...

setiap org ada cara tersendiri..yg penting, tiada fitnah berlaku :-)

bujal X said...

saya suka tengok gambar baby kawan2 dalam fb~~

s a r said...

i love sooo muuucchhhh your post. ~ahah. Assalamualaikum. :)

ini sekadar pendapat je. ~orang lain nak marah, tu hal dia. AAK. ~ada aku kesah :p

bosan jugak asyik nak baca komen dari lelaki je kan. bukan main syok lagi dia orang kutuk gambar gurl2 dalam fb. lagi2 bab muncung2 tu. aku yang malu.. ~adoi! aku pun tergelak sendiri tengok. (kantoi ada fb :p) ~tu dulu. zaman jahil!

setuju la kata en sahromnasrudin tu. hak masing2 kan.

memang susah nak tengok yang +ve dari negatif. ada +ve, bukan takda. Alhamdulillah bagi pengguna fb yg mengguna fb ikut landasan yg betul. Tak keterlaluan.

contoh2 kamu bagi tu, terlalu menarik and i like it. abslutly! tak dinafikan. banyak lagi2 contoh2 lain. lagi teruk dari tu pun ada.

henti2kan lah mempublisitikan diri sendiri. tak kiralah lelaki ke perempuan.

maaf ya pada yang terasa.

terimalah hakikat kalau sememangnya anda dah cantik/hensome Allah dah bagi, bersyukurlah. tidak perlu diwar-warkan kpd umum anda cantik/hensome. tu ada penyakit hati namanya. ~ujub.
anytime fitnah boleh jadi.

maaf cek liyana. excited sangat bagi pendapat. eheh.

Faaein Talip Roy said...

huhuhu.. sebab tu akak tak suka nak 'glamer'-glamerkan diri di fb.. malah kat blog pun.. huhuhu.. bahaya sebenarnya bila dedahkan hal diri terhadap umum.. zaman skang kita tak bleh nak jangka kan.. tapi tu lah apa yang ditegah itula slalu orang nak buat..

miloais said...

iols tersentap sangat2
kah kah kah

no lah... ntah lah kan..
iols pun dah lama tak berfesbuk ni
sokmo masuk sekejap2 takat 10 minit
memang jarang padet status... nak leak gambo muncung2 lagi le tak berkenan!
heheheheh

fuad ansari said...

so far,sy melihat fb lebih banyak keburukan dari kebaikan..

zira...~ said...

haaa..btul sgt la ape yg enti ckp tu..

redza said...

xperlu ubah..asal apa yg ditulis tu betul..klu ada yg terasa tu biarlah nk buat macam manakan..kita xdpt puaskan hati semua org

Mutiara Bernilai said...

stuju 200% ..
tapi, masing2 ade hak masing2.
hormatilah, supaya kita pon di hormati..

:)

Republic Aku said...

sebenarnya lihat siapa yang punya ,kalau hantu ...hantulah dia...macam itulah kira2nya...

Aimi dan Pakcik Hashim said...

"petang ni nak g tgk wayang"
ni status aku. haha

JIJI YU said...

fesbuk jadi tempat mengaibkan orang..konon nak memperbetulkan orang tu..eceyh..bajet

liyana said...

sahromnasruddin..maybe..

ejulz said...

sama2 la kita fikir mana yg baik dan mana yg buruk.. :)

liyana said...

bujal x..
hehe..gmbr baby mmg comel

liyana said...

sar..

thanks for the comment//..
like your comment..hmm..btul u ckp..

liyana said...

faaein..

aah btul tu kak inn..stuju sgt2

liyana said...

milo ais

haha..akak..bgus..jgn letak..nnti mrh hb akak:P

liyana said...

fuad ansari..

aah..maybe

liyana said...

zira..

thanks=)

liyana said...

redza..insyaALLAH..thAnks:)

liyana said...

mutiara bernilai..hmm..btul gkkn...

maybe agk kasar sikit entri ni..

liyana said...

republic aku...

erk..hantu??

liyana said...

aimi..erk..hhaha.cmtu plak

liyana said...

jiji yu//

huhu..ntah ler/..

liyana said...

ejulz..aah kan//
same2la kita ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...