Monday, July 4, 2011

cincang..lenyek..cincang..senang jer..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

bertemu lagi kita dalam entry masak memasak..
ok..hari ini kita membuat satu makanan yg dikenali sebagai TAUFU AYAM
caranya adalah seperi berikut:



2.lenyekkan taufu mengikut kadar lenyekan yg korang suka seperti di atas dgn menggunakan garpu..



sepertinya gambar di atas tu kurang jelasyer tulisannye..
i tulis balik ok..
campurkan semua bhn tu..
tauhu lenyek
ayam cincang
daun sup..

tmbhkan lg dgn
lada sulah
garam
telur..
tepung jagung

(then nmpk mcm leh bergumpal tu..bolehla digoreng)




ok dah siap...
rasenya?
anda cubela sendiri..
boleh mkn ngn nasi..
boleh gak untuk makan ptg..

ape lagi..akak2 yg ade husband tu bolehla wat..
nnti petang ni goreng n sediakan untuk suami yg bru balik bekerja..
sejuk hati suami tgk isterinya sediakan makanan untukny setelah ltih bekerja..

akak2 yg belum kahwin lagi tu..
bolehla wat untuk parent ke..kawan2 ke..

brother2 yg dh kahwin or belum tu.. pun boleh gak nak blajar..mesti terkejut punyer
isteri brother2 tibe2 tgk brother masak benda ni..
sayangnya beribu ribu kali ganda..haha

apa2pun..masak dengan penuh kasih sayang
chewah..
haha

~adios~
salam

33 comments:

James Alexander said...

selalunya org masak penuh kasih sayang ni byk jugak merembeskan air peluh kat dalam makanan yg dimasak tu... air tangan penuh kasih syg kata si tukang masak...

betol kah...??? kehkehkeh...

miloais said...

macam begedel ye rupanya???
makan ngan meehoon sup mesti sedapkan???

Anak Wak Mail said...

waa...cam sedap je..balik minggu ni nak buat lah!hihi..=)

JIJI YU said...

buleh gi rumoh demo ko ptg ni agok2...make begoni

liyana said...

james alexander/..

hmm..tidak btul sama sekali..huhu

liyana said...

miloais..
aah..gitula gamaknyer akak

yup,,nk try mkn ngn mee sup pasni..hehe

liyana said...

Anak Wak Mail..
hehe..sila2

liyana said...

jijiyu..

ustaz nk try ko?
bleh2..jgn sesat sdh..haha

redza said...

malaslah nk masak...rajin mkn je huhuhu

liyana said...

redza..
haha..mkn jer reti yer

~~Ticer Wann~~ said...

best ni... kena try... :D

syem said...

bgos2..esk rsepi laen plak

maya amir said...

sempoi gak nih.. buleh try;)

adan said...

lepas ni buat cucur udang lak.. xlama g puasa ni.. boleh buat berbuka.. ehehe

Alif said...

terbaek..haha,bley la blaja utk msk kan diri sendiri....
bagus la,ade gak kawan yg teror memasak n sudi share..thankss...

kokser kokdam said...

supo wak jeput malas jah..

hahahahaha

liyana said...

ticer wann\

hehe..sile try..
smoga berjaya=)

liyana said...

syem..
blum tntu lg..haha

liyana said...

maya amir..

hehe..try kak..

liyana said...

adan

sy x mkn udang..huhu

liyana said...

Aliff

huhu..welcome..

liyana said...

kokser kokdam

pnjey gelok..
xpo2..haha

Suhami Ahmad said...

nampak macam shidap...atok harus mempraktikkan skill masakan pasni..huhu



p/s : jom joint contest kutuk blog atok

Titisan Hujan said...

taufu?konpom akak xkn try bt menu ni..sbb xde sape yg mkn taufu tmasuk la akak.eheheh

niena shopping2u said...

wah.. cam best :D

awan biru said...

salam liyana..
seronok ni..
macam best je..bila2 nk try la..
tq kerana sudi berkongsi..mesti rajin masak ni..:)

harrazdani said...

resepi terbaik ni....akan dicuba...;)

ana said...

lebih kurang cam bargedil ye...leh cuba nie.

JARI YANG TERBARAI said...

kalo makan mende ni ade orang suap lagi best

Mohd Ridhuan said...

simple je...
boleh cube...
bile ade mase terluang...
hehehhe

"Mainan Piano oleh Hazman Halid"

ejulz said...

lama dah x main masak2 ni.. heHe

nazirulhazwan~ said...

siyes tak tipu, telan air liuq ni, hehe

Kapten Atok said...

bila ler nak rasa masakan penuh kasih sayang bini. keke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...