Friday, August 15, 2014

Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Hartanah... best ke best ???

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

haaa..asyik duk promote produk je kan..
harini akak nak citer plak pasal Ijazah Pengurusan Hartanah ..

dak dak lepasan matrik lepasan stpm mesti tgh duk google google pasal pengurusan hartanah ni kan..
dapat course ni letteww..
kat mana?
UTHM ?
UTM?
UITM?
UM?
(setahu akak 4 universiti ni jer yg ade kos ni..kalau uitm tu kat Uitm Perak)

kenapa akak terima course ni??
-sebab kos ni je nak terima akak..hahaha
-sebab UTHM jer nak terima akak..mmg rugila universiti lain yang tak nak terima akak seorang pelajar yang berkaliber and sopan..memang rugi..
-sebab course ni yang akak pilih..
-sebab akak dah malas nak belajar KIM BIO FIZ...matrik dulu budak bio..bukan biol la..bio..haippp


best ke kos ni??
first impression kat kos ni??

bagi akak la kan..
-Alhamdulillah akak bersyukur la dapat course ni..buatnye akak dapat kos yang berkaitan kim bio fiz lg memang ahkak dah x minatla..

-kelas pertama yang akak masuk Kelas Ekonomi..ni ekonomi sahaja..belum masuk ekonomi hartanah lg..bagi dak STPM diarang leh catch up la kos ni..sebab dierg dah biase..
tapi dak matrik pn bile dah lame2 okla..tak paham ape ke susahnye..tanyela dierg yang dah penah belajar ekonomi..kalau tak tanye memang sampai ke bile la tak paham pape kn..
Alhamdulillah la membe membe semua baik..sudi mengajar..ni just experience mase kelas pertama la kan..

-ok la..ahkak citer mase first year lak ea..haa..masa first year ni..hangpa concentrate la study betul2..
kalau hangpa concentrate betul betul..inshaaAllah DEKAN tu dalam tangan..
jangan concentrate sahaja..sertakan dgn doa and usaha sekali..
antara subjek yang belajar mase first year..Penilaian Hartanah..Teknologi Bangunan..Undang-undang Hartanah and lagi la yang lain lain

-mase tahun kedua plak..haaa tahun yg ni hangpa kene makin rajinla...
especially part undang-undang hartanah ngan penilaian hartanah....
kalau hangpa malas hangpa susah la nak paham..
bagi ahkak la kan..akak suke undang-undang hartanah..tapikan time lecturer mengajar mesti ahkak mengantuk..boleh concentrate dlm mase tak sampai 45 minit pun..korang jgn ikut perangai macam ahkak plak...
ye la kan..undang-undang hartanah ni nak kene phmkan ayat dia yg agak skema tu je la..
lastly kene hafal sendiri gak...

- ok habis tahun kedua masuk tahun ketiga plak..
entah kenapa la kan akak ase tahun ketiga life macam lebih rileks lebih enjoy
ok tahun ketiga ni pun subjek subjek dia quite ok la utk dapat dekan berbanding tahun kedua..
cuma tahun ketiga sem dua ni dah start program sarjana muda a.k.a final year project..
hangpa kenala pilih topik topik yang hangpa minat untuk buat research..
lecturer aku kate pilih topik yang agak kite minat agak kite boleh ikhlas dengan topik tu baru la research tu boleh siapkan..haa..ahkak amik pasal pengurusan fasiliti jer..

-ok...tahun keempat plak..haaa..tahun ke empat ahkak x masuk lg..
kalau Allah panjangkan umur akak..inshaaALLAH 7 September nanti start new semester untuk tahun keempat...haa..serba sikit yg akak boleh gitawla tahun ke empat semester dua start latihahn industri..latihan inndustri tu praktikal la..dalam bahasa orang putesnye internship..


perasaan akak setelah tiga tahun belajar course ni??

hmm..mula-mula first year tu akak macam ee ape ni..ee ape ni..
argh belajar jela..
more tu faham ..hafal n kire-kire jer pun (bajet pandai la kan)..haha
dengan perassaa eee errrrr eee rrrr Alhamdulillah result ok la jugak

tahun kedua akak macam main main sikit kot..
bajet la kalau main-main still dapat title dekan..
skali hamek kau mak jemah..main-main lagi..
haa,,tahun kedua kalau nak result elok jangan main main..

tahun ketiga..
makin lame belajar makin akak nampak la ape yg akak belajar selama ni..
yer la orang kate tak kenal maka tak cinta kan..ceh wah gituuuu...

orang yang minat bisnes..minat pasal hartanah must take this course la..


apa kata sedara mara n kawan-kawan??
haaa dalam life ni..bile result u kuar..mestila tanye dapat course ape course ape kan
bile jmpe time time raye pn or time bila-bila2 la diorang akan tanye gak soalan soalan cam ni..
kadang-kadang aku jwb pengurusan hartanah..
kadang-kadang aku jwb hartanah
kadang2 aku jawab property management..
alaaaa...same jela seme tu kan

mostly dieorang feedback..
'wah...kaya la lepas ni'
'wah..banyak tanah la lepas ni'
'wah boleh buat duit banyak la pas ni'
'wah ...jutawan tanah'
'

haa..amik ko semue positif feedback dierang bagi..
korang jangan la jawab 'eh x laaa..eh xdela..'
ko jawab je la 'aamiin'
kate-kate tu kan doa...


even ko tak tahu lagi ape yang akan terjadi dengan life ko pasni ble orang cakap yang baik baik tu korang aamiin kan la je...semoga Allah perkenankan..haaa gitu...paham ke paham ni ??

main belasah je kan aku eja kos la course la..alaaa..korang paham-pahamkan jela.


life ni antara nak ngan tak nak jer..
nak usaha tak nak usaha..
HIDUP NI KENE ADE PRINSIP AND ADE MATLAMAT ..



kalau ahkak rajin nanti ahkak update lagi yer..

















12 comments:

huda vanila said...

nak tanye kos hartanah dalam bi ke bm??saya pon same kes ngn akak dulu budk pure sn,,n dapt sam egak uthm..hehe...

huda vanila said...

ok nbak tanye..belajar kos ni dlm bm ke bi??say apon same kes ngn akak dak matrik n amek pure sn..n dpt lak uthm..huhu..

huda vanila said...

nak tanye kos hartanah ni dlm bm ke bi..nasib kite mmg same kak..dak matrik yg amek pure sn n dpt uthm..

liyana said...

HUDA VANILLA..

ada yg dalam bm ade yg dalam bi..depend on lecturer..
dapat ko hartanah jugak ke?

Afiq Johari said...

Ada x prgrm pjj utk kos ni?

Anonymous said...

Akak,pointer kat matrik dlu brpa?

Yusuff Arena Auctioneers said...

Bidang ni sapa masuk kena caranya..bole hidup senang... tq

Yusuff Arena Auctioneers said...

Bidang ni sapa masuk kena caranya..bole hidup senang... tq

Anonymous said...

susah tak budak sains bila tukar kos yg takde kaitan lgsung dgn sains ni? saya ade apply jugak kos ni sbb akak suruh. n sbb takut tak dpt kos sains hekhek. btw, akak saya seorg pengurus hartanah sya rasa akak mesti tak pning nak cari kerja sbb saya tngk akak saya byk dapt tawaran kerja pasal hartanah ni. inshaallah kalau ade rezeki akak boleh jadi pngurus hrtanah yg berjaya.

Fathin Natasha said...
This comment has been removed by the author.
Fathin Natasha said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Akak dekat uthm duduk kolej kediaman mana? Susah tak naik bas ?Saya dpt offer uthm, hartanah
"Reply komen ni secepat mungkin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...