Friday, April 29, 2011

kenangan masa sekolah rendah~~tak jadi dirotan??

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..
Astaghfirullahalzim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim..

kenangan mase sekolah rendah..
apekah pengalaman sekolah rendah yg masih berada dlm memori korg??
jom share..hehe...

hmm..
kngn yg aku x leh lupekan adelah time tertinggal buku teks 'kajian tempatan'
subjek yg plg aku mnt..
'siyes x tipu'=.='..

subjek ni bapa saudara aku sendiri yg ajar selain drpd mengajar bahasa melayu..
dia jgk selaku guru klas aku...
hari tu dia suh sape2 yg x bawa buku teks kajian tempatan berdiri atas kerusi..
die suh kiteorg bdiri atas kerusi sementara die nk pi ambil rotan die yg pnjg tu kat bilk guru..

bappa saudara ak yg ni antara plg rpt dgn aku mama aku..
nasib baek die x syor kt mama ak suh beli rotan cmtu..
mama ak x prnh beli rotan yg pnjg2..
x prnh ada dlm umah aku...
kalu korg agk2 nk beli rotan pnjg tu gkke klu ade ank nnti??

then die masuk klas dgn bawak rotannya yg pnjg itu..
tibe2 die tgk aku pn berdiri gak atas kerusi tu..
dia pn tnye..
'liyana..tak bawa jga?'
dalam dialek kelantanla
akupn jwbla 'tak' dgn muka tersenyum..
hehe

then dia ckp...
'ok..semua boleh duduk..saya x jd nk rotan hari ni
semua berterima kasih kt liyana..

haha..siyes bapa saudara aku yg ni mmg sgt baik..
sgt prihatin..
ak suke care die mgajar..

Ayah li..semoga pnjg umur n murah rezki..
ak klu kt skolah kdg2 keliru nk pggil cikgu Azli ke Ayah li ke...
dh terbiase pggil Ayah li~~

kire untugla kn bapa saudara sdiri cikgunya...
x pasal2 hukuman rotan x jd..
tp ak rela je pun klu nk rotan.
kat tgn jerpun..
lagipun mama aku x prnh pkul ak gne rotan..
klu nk mrh pn die cubit jer..
tp sakit kot..hehe
tp skang xdela cmtu..
ak pn dh bsr..xde dh cubit2 ni

stakat tu jerla cternya..
klu ak cter pnjg2 th ade yg bce atau x..heee
adios~`





10 comments:

aisyah ahmad said...

heheh..best nye sekolah..time kene denda + kene rotan tu yang paling best..

AA ni..mase skolah..tak berapa nak pandai tau..selalu kene tarik telinga dengan cikgu..

so..disebabkan selalu kene tarik telinga..AA pon ready siap2..pakai anak tudung 2 lapis..lapisan petama yang nipis..lapisan ke2 anak tudung mak AA..ala..yg mokcik2 selalu pakai tu..tebal gile..bila kena tarik telinga..AA belakon la wat muke sakit..padahal cikgu tu tarik anak tudung AA...wakakak...ampun ya cikgu..hehe

liyana said...

haha..AA..AWAK ni nakal gak..
xper..utk perlindgn gak kan..
klu x msti sakit..hee~~..

syafeeq faXys said...

haha yana,best gile sebab yana je terus dia tak jadi rotan semua orang.
kalau semua cikgu macam tu sure best punya.hehe.

liyana said...

hehe..tu la..nsb bek,,tp smpai skang x leh mrase rotan tu..huhu

Mr iz said...

he he he he... tak aci la macam tu..he he he... aku lupa hantar buku kat libary..kena denda...he he he.... lima sen ... tahun 80 an lima sen dapat air segelas wooo....

azi nur said...

kadang2 bende nakal camnila jadi igatan!

salam kenal~

liyana said...

mr izz..hehe..nape anta lmbt..aah..mama cter dulu air lima sen je..
skang air kosong pn 10 sen dh

liyana said...

azi nur,,
aah..btul2

salam kenal gk!

Epal Hirata said...

haha..mmg klaka tme skolah kan
kite satu skola ngn ayh mse skolah mnengah..
xtau nk pgl ayh ke nk pgl cikgu..hehhe

kalau bab rotan xpyh cite la,slalu je kn kat umah
tp kat skolah pnah kn marah ngn ayh dpn budak2...malu gile time tu..

liyana said...

epal hirata..owh ic..bestnyee dgn ayah..heehee..bttul22..oowh..sbr2..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...