Sunday, May 15, 2011

MO NAK BAGI HADIAH."HANYA BUAT ENTRI AKU INGIN BERUBAH"

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Nampak tak kat atas tu??
Alhamdulillah semua nampakkan..
actually ternampak contest ni kat blog
miss yad'z..
so tergerak hati untuk join sekali..
jom join
kalau korang nak join sila klikla kat syarat penyertaan tu yer.


'AkU iNGiN BERuBah'

hmm..semua orang nak berubahkan..
dan semestinya ke arah yg positif..InsyaALLAH dengan izinNYA..
Allah S.W.T juga berfirman
'sungguh beruntung orang yang menyucikan jiwa itu dan sungguh rugi org yg mengotorinya'
(91:9-10)



pertama
lebih kepada cara berpakaian..
Alhamulillah Allah masih memberi petunjuk kepada aku akan cara berpakaian yg betul
menurut islam
hendaklah mereka perempuan-perempuan melabuhkan kain tudung hingga ke dada mereka

(An-Nur:31)
aku tahu akan hal ini masa belajar dekat matrik..
masa kat matrik alhamdulillah Allah memberi peluang kepada aku untuk join usrah..
begiitu juga dengan pemakaian sarung kaki dan handsock..
Alhamdulillah mama amat strict dalam soal pemakaian..
tambahan lagi im the only girl in my sibling...
so dia la yg jadi perunding peribadi dlm soal pemakaian aku..
kan mama kn..syg mama~~



kedua
Al-Quran dan hadis..

hmm..sebelum menjejakkan kaki ke matrik aku just baca Al-Quran tanpa mengetahui maknanya..kalu tahupun sikit-sikit jer..Alhamdulillah dgn izin Allah terdetik di hati aku untuk membeli sebuah Al-Quran beserta terjemahannya dgn menggunakan duit elaun aku sendiri....
sejak dari itulah aku mula membaca Al-Quran dan memahami maksudnya..
dgn membaca Al-Quran sahaja dpt menenangkan jiwa dan hati..
apatah lagi jika difahami dgn maknanya sekalikn..
antara pglmn yg ingin dikongsi is
my bestfriend
tertarik dgn Al-Quran terjemahan yg aku ade..
so diapun suruh aku teman dia beli..Alhamdulillah
hadis..sejak aku mula tertarik dgn buku2 keagamaan ni bykla jugak hadis2 yg aku tahu..
Terjemahan hadits-hadits Arbaian Nabawiyyah..antara buku yg aku dpt dari akak usrah..tq akak!
hmm..ingat lagi kalau mase sekolah menengah time
nk exam hafal giler2 subjek agama islam..
tujuan nak score tinggi..the highest mark yg prnah dpt 99..
(tapi hafal just untuk kpentingan dunia jer..nak dpt highest mark)
(x memhami dgn hati n jiwa..teruk !)
so sekarang aku ingin berubah...


ketiga..
solat sunat

hmm..Alhamdulillah..dgn izinNya aku dpt mengenali dan
belajar tentang solat sunat tahajud, taubat dan dhuha..
kalau sebelum ni aku just taw solat hajat jer..alhamdulillah sekarang aku dpt blajar untuk solat sunat yg lain..dgn bntuan dan sokongn dari akak usrah,ustazah dan bacaan dari buku..
dan kenangan paling manis adelah aku dgn kawan bilik sebelah ku
(lebih kurg jiran kt asrama)akan same2 call untuk gerak solat tahajud..bile dh bgn kiteorg akan same2 ke tndas untk mengambil wudhu'.Maklumla nak pergi sorang-sorang takut..hee~~bestnyer ada shabat mcm dia..so,perjuangan tidaklah berseorangankn...
alhamdulillah..
hmm..solat sunat taubat..first time ak menunaikan solat sunat ni masa umur 19 thn
spnjg 20 thn ak hidup kat atas bumi Allah ni....itula kali pertama aku melakukannya..terasa diri sungguh teruk dan hina..walaupun solat itu sng sahaja utk ditunaikan..tapi bila Allah x memberi petunjuk kpd kita untuk melakukannya..kita tak akan melakukannya kn..
tetapi aku bersyukur ALLAH masih memberi peluang kpdku untk mengenali dan menunaikan solat itu..


ketiga adalah bacaan mathurat...
yup..bnda ni dh jd kemestian dalam hidup..terasa lain jer kalu tak membacanya sehari..
mengamalkan al-mathurat ni byk faedahnya..antaranya dipermudahkan rezeki..menghilangkan resah dan sebagainya
kepada siapa lg kita nak mintakn jika tdk kepada ALLAH..
ada cerita disebalik al mathurat..
cerita yg aku alami...
time sakit kepala aku bace al mathurat..Alhamdulillah x smpai hbis pn ak bace sakit kepala tu hilang..
ingt lg kt mtrik waktu ptg..lpas bace mathurat..roomate ku bawa bekalan dari rumahnya n ajak aku mkn sekali..nasi dan lauk pauk yg sedap2..itu juga rezekikn..alhamdulillah..betapa agungnya kuasa Mu Ya ALLAH...
dan yg terbaru aku kn tgh cuti skang ni
tapi tanpa bekerja aku boleh dpt income rm100 minggu lepas..nenek saudara aku yg bagi...itu juga rezekikn..sape nk bg rm100 cmtu jerkn..Alhamdulillah sgt2..
dulu aku just dgr jer pasal al mathurat ni..tapi skang Alhamdulillah sekarang cuba istiqamah utk mengamalkannya..


lastly
..attitude...

hmm..attitude aku..mungkin dan memang suatu ketika dahulu ak bertindak tanpa memikirkan perasaan orang lain...what i can do now is just pray the best for my friends..mungkin juga aku pernah buat org mrh dgn perangai aku..mgkin aku menyakitkan hati org tnpa sedar..kdg2 aku terpikir hipokritkah aku??
tapi aku manusia biasa..tak terlepas drpd melakukn kesalahn..
dlm mengejar cinta Illahi..Allah akan menguji hambanyakn...
dan yg akan menggoyahkn iman mnusia itu adalah syaitan..
syaitan adelah musuh yg nyatakn..syaitan berjajnji akan menyesatkn keturunan nabi adam. ade gak yg berjaya aku hadapi dgn pnuh ketenangan..dan ade gak aku mengalirkan air mata sendirian tatkala menjalani ujianNya...
kini aku ingin berubah...aku ingin mnjadi seorg yg lebih tabah dlm mnjalani kehidupan...aku nak jadi org yg berguna utk family aku n kawan2 aku
bukanla org yg menyusahkan n menyakitkan mereka..insyaALLAH...

sedang memahami diri sendiri..memperbaiki diri sendiri kerana
AKU INGIN BERUBAH...

(cerita di atas adalah pengalaman yg aku lalui dlm perjalann hidup aku..tidak ada tokok tambah..from the bottom of my heart..cerita di atas juga tidak bertujuan untuk riak tapi just untuk berkongsi what i have face in my life n betapa besarnya kuasa Maha Pencipta)


yakinlah sesuatu yg terjadi kepadamu itu bisa mendekatkanmu kepada ALLAH
walaupun pahit yg teramat sekalipun
adakalanya pahit itu adalah penawar..
manis itu racun..




done!

10 comments:

nelly said...

wow ! nice entri !!
all the best .gud luck !

Titisan Hujan said...

alahamdulillah...

menuju ke jalan yang sama.
tapi akak asyik tergelincir jek

liyana said...

nelly..tq=)

TITISAN HUJAN..
alhamdulillah..kalu tergelincir kita kena bgn balikkn..jgn biarkan dri trus tergelincir=)

JIJI YU said...

ko ngn yadz mmber kamcing ke

liyana said...

jiji yu..
xdala kamcing..
sahabat blogger je..nape?

TiKa LEh said...

nice..good luck yer..

Prince Halilintar said...

alhamdulillah..berubah ke jln kebaikkan..

Mohd Ridhuan said...

alhamdulillah...
sama2 kita berubah ke arah yang lebih baik..
insyaallah..

liyana said...

tika leh..tq=)

princehalilintar..
alhamdulillah

mohd ridhuan..
same2la kita..insyaALLAH

Muslimah Optimis said...

alhamdulillah.. semoga kita terus istiqamah dengan perubahan yang dibuat.. manis kan rasanya bila kita dekat dengan Allah..:-D

terima kasih sudi join..sebarang update teriki akan dimaklumkan di laman MO..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...