Thursday, August 18, 2011

hmm..tiba-tiba terfikir

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...



hmm...
Tak mungkin manusia yang punya nafsu bisa terlari walau secebis dosa.

hmm..
betulkan tidak mungkin ada manusia tidak pernah melakukan kesilapan or dosa...

namun begitu Allah still lg bagi nikmatNYA kat kita...
nikmat nyawa tu sudah semestinya..


pernah tak rase dlm suatu hari tu..
korang rase byk jer wat silap..

byk jer lalai dari mengingatiNya..

tibe2 Allah dgn sifat Yang Maha PemurahNya still lagi bagi nikmat kat kita
dapat lagi makan..dpt lagi minum...
and mungkin dapat lagi rezeki yg x disangka-sangka..
macam rezeki berbentuk material...

tibe2 jer org bagi wang ke ape ke....
walhal kita x mengeluarkan tenaga walupun 1 joules pun(SI unit bagi tenaga) untuk mendapatkannya..

and walhal kita rasa ape yg kita ada tu dh cukup..
Allah still bagi lagi..hmm..


pentingnya kan bersyukur pada Allah.. .
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur dengan nikmat-Ku, pasti akan Ku tambahkan nikmat kepadamu... (Ibrahim:7)

btw..
kat bahagian tepi kanan..
atas sekali..

ade gadjet al mathurat...
mp3 al-mathurat....
download jer n save dlm phone ke ape
kalu sibuk2 nk ke kelas or tempat kerja tu..
bolehla dengar Al-Mathurat sambil ikut bacaan nyerkn..

kot2la x sempat ke nk duduk n bace gune naskah mathurat tu ..

(bagi yg still x igt susunan baca yg mne dulu cm aku ni la..=.=..so adela pnduankan).. Al-Mathurat ni byk sgt kelebihannya
antaranya
Allah menyempurnakan nikmat kepada pembacanya
insyaAllah jika diamalkan dgn penuh keikhlasan anda boleh rasainya kesannya
..~~
hati pun tenang...
(mcm promoter plak)

hmm...
best jer tgk org ade kedai tudung kn...
satu lagi kedai buku...
(bercita2 nak ada kedai buku n tudung sendiri)
berangan kejap..hehe
(dush..dush..sila sedarkan diri =.=..)






11 comments:

Anak Wak Mail said...

betullah kadang2 bila rasa seronok..lalai je nak ingat kat Allah..aishhh..ape la nak jadi..

JIJI YU said...

hanya sedikit je yg dpt ingt ala setiap masa

wa khairul onggon said...

Kalau dalam derhaka masih diberi nikmat itu tandanya medapat istidraj, yakni pemberian rezeki oleh Allah SWT tanpa redha-Nya. Maksudnya semakin mendapat rezeki semakin jauh dari Tuhan.. Mintak2lah kita dijauhkan dari perkara2 sebegitu.. :)

James Alexander said...

We should always be grateful and thankful to him...

s a r said...

assalamualaikum liyana :)

hmm, memang sifat manusia mudah lupa.
bila ditimpa musibah baru ingat kat Dia. tapi itu lebih baik dari kita terus leka dengan nikmat yang diberi tanpa diberi sebarang peringatan pun kan. Alhamdulillah. Dia tetap masih ingin ingatkan kita.:)

Rash said...

betol tu stiap masa stiap saat kita melakukan dosa.. kalu ikutkan kita nak lahir kat dunia nih pon dah byk rahmat ngan nikmat yg Allah berikan kat kita..

::Cik Pija:: said...

bila tgh senang, besela selalu leka and asyik wat benda lagho. bila susah, baru ingat balik jalan pulang. eceshhh cikpija berfalsafah pulak.

hyehye, bukakla kedai tudung tu, buleh cikpija singgah2. :D

Prince Halilintar said...

sebab tu kite diingatkan supaya sentiasa ingat pada Allah ketika senang atau susah dan mensyukuri nikmat yg diberinya..

delarocha said...

Allah maha Penyayang, walaupun hamba-Nya selalu buat silap dan lalai, tapi masih diberi peluang untuk berubah.

Alif said...

camne nak istiqomah pd sesuatu perkara ea?dulu da penah amalkan baca mathurat ni,pastu tetibe makin lame makin tinggalkan...huhu

liyana said...

Alif..
hmm...sy pun x brape arif nk explain pasal istiqamah...

btw sy pun pernah alamai situasi yg sama..pernah hmpir beberapa bulan tinggalkan al-mathurat...

alasannya bizi..ltih..alsan jer tu..
sebab malas+ade gngguan hati..

hmm..mungkin sebab al-mathurat ni pnjgkan...maybe untuk menghabiskannya ambil masa 15-20 mnt...klu ikut mp3 tu ambil masa 2o mnt...

kn kebanyakkan ayatnya dibaca 3 kali..
untuk start kembali..
dalam keadaan bizi(mungkin alasan lg..hehe)
saya just bace sekali jer utk stiap ayat..lebih baik bce dari x lgsgkn..
its ok..asalkn ikhlas..

ni tgh2 cuti..kerja pn xda...
so jinakkan diri bace 3 kali...
alhamdulillah ok jer..
15 mnt apela sgtkn klu kite luangkan utk Mathurat ni..
kn kite diberi mase 24 jam...

siyesly bace Al-Mathurat ni tenang jer n wat hati kite penuh ceria..
n rezeki dtg tnpa disgka-sgka..(berdsrkan pglmn sy)

insyaAllah,jika diamalkan dgn ikhlas..kesannya akan dirasai


kita selalu pikir kita bizi kn xde masa...padahal jika masa tu digunakan sebaiknyer boleh jer..
lepas solat subuh bacela..
lepas solat asar pn

start dulu slow2 n sikit2..
jgn tingglkan..insyaAllah boleh..

yg pnting ikhlas..fhm dgn mksudnya sekali...
and yakin dgn kuasaNya...=)

(pnjgla plak..sori..hehe)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...