Friday, July 27, 2012

labuh..malu tapi mahu..part 1

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

malu tapi mahu??
mahu tapi malu??


labuh..hmm..malu tapi mahu'.
aku bukanla orang yang arif untuk membicarakan hal ini...
tetapi bagi aku perasaan malu itu sementara sahaja..
sebab perasaan mahu tu akan mengatasi perasaan malu tu..kn3?

   
malu kerana apa sebenarnya??.



1.takut dipandang aneh aka pelik oleh kawan dan saudara mara'.
its normal bila first time kita bertudung labuh.orang akan tengok semacam jer..
yerla..sebelum ni tudungnya main simpang kiri simpang kanan jer..
tup tup hari ni menutup dada and labuh semacam jer..
tapi percayala..selepas tu orang dah x pandang semacam dh..
orang sekeliling faham bahawa kita sebenarnya cuba berubah..
menjalankan suruhan Allah..
bahkan mungkin mereka juga akan turut berfikir
'bila pulak turn aku nak berubah mcm dia'
'sopannya dia'
and whateverla kn..
itu yg aku rase time aku tgk orang yg berubah bertudung labuh 3 tahun lepas..
aku suka tengok bila ade rakan-rakan yg dulunya biasa-biasa saje tapi kini labuh dari segi tudung dan bajunya..
sejuk mata memandang
tak labuh tak apa asalkan menutup dada
 
2.takut dah tak boleh nak berfashion bergaya
hmmm..bertudung labuh and berbaju labuh tak pernah menghalang kita
daripada untuk berfashion and bergaya..
memang lumrah sebagai seorang perempuan yang inginkan kecantikan kn..
banyak kedai yang menjual pakaian muslimah yang cantik-cantik..
harga??
tak perlu dipertikaikan la..memang harganya lebih mahal dari baju 't-shirt Angry Bird'
yang harga RM10 sehelai tu kan..
berbaloila kerana its cover our body..not balut our body...
sekarang ni bermacam-macam baju muslimah yang ada jual kat kedai tu..
jubah,t-shirt,blouse and macam-macam lagi..
and kalau kat kelantan ni..
aku syorkan Bazar Tok Guru sebab kat situ banyak pilihan..

ber'jeans' and berbaju 'singkat'..
sorry to say...
its happen kt kedai makan aka cafe..
aku memerhati gak gelagat orang yang ada kat cafe tu sementara menunggu kawan..
and guess what??
seorang lelaki melihat seorang perempuan yang memakai jeans membalut kaki..berbaju singkat
apa yang dilhat??
sudah tentula part betis paha and so on yang berbalut itu  kn??
tak semua lelaki boleh menundukkan pandangankan?
tidak malukan kita diperlakukan begitu??
 kita yang membuat dosa bahkan kita juga yang membuat orang lain berdosa di atas apa yang kita buat??
kadang-kadang kesian gak tengok kt perempuan-perempaun macam tu..
malu pun ade.

cube tengok kat bawah ni..cantik je kan kalau menutup aurat?? 
http://3.bp.blogspot.com/-b-6omNS90tg/T6nnrKUwGEI/AAAAAAAAA6Y/eKZRKpT1R5A/s1600/582170_438781856150475_282690101759652_94063147_1865288075_n.jpg




insyaALLAH part 2 akan menyusul~

3 comments:

Alif said...

semoga beristiqomah

ana fatihah said...

Yup betul..Tutup aurat ni comel pulak tu.Secara xlangsung kita dah tlg org lelaki jaga pndangan dorang..Moga istiqamah. :)

fuad ansari said...

kalaupun akan dipandang pelik, tapi kebanyakannya akan pandang dengan rasa yg sejuk di hati... just do it.. (",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...