Monday, July 30, 2012

Popia Nestum..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah..
bertemu lagi kita hari ini dalam entry 'POPIA NESTUM'
(ecece..ada gaya pengacara tak??)

cara-cara nya adalah..



sediakan bahan bahan berikut .
  •  kulit popia (dipotong dua)
  • lidi (lidi yang selalu digunakan utk cucuk satay or wat layang-layang tu..)
  • campuran air + tepung (utk lekatkan kulit popia tu) 
  • nestum
  • horlick
  • gula 
  • gunting

Langkah pertama '.

GUNTING

(bapak besar gambar gunting..kot kot korang tak pernah tgk gunting)


  • mula-mula tu korang potong la kulit popia tu kepada dua bahagian kan
  • lepas tu korang gulung popia tadi menggunakan lidi.haa..jadi macam kat bawah tu
  • lepas siap gulung tu..korang tarik gulungan popia tu dari lidi..jadi macam kat bawah tu


  • lepas tu korang potong secara SERONG popia tu..jadi mcm kat bawah tu..

  • then korang gorengla..biasela popia ni berminyak kan..so korang letakla atas tisu or paper..



Langkah kedua'.
korang 'blend' campuran nestum ngan gula..(guna blender yang kecik skali tu)..
macam gambar kt bawah ni..(kiri sekali)
kalau xde maybe boleh gune batu lesung kot..
  • campuran nestum ngn gula tu lebih kurang nestum tu 3/4 pengisar tu and gula dalam 3 0r 4 sudu..(sesedap rasa sesuka hati korangla nak letak byk mane..agak2 dh mnis tu okla tu)
  • then lpas blend tu..cmpuran td dicampur plak dengan horlick..horlick x yah blend sbb mmg dh halus mulus selembut kulit saya bayi..
  • horlick tu kn ade yang pack kecik tu..korang letak lebih kurang setengah drpd pack kecik tu

Langkah ketiga.
kalau beli dlm RM 11 sebotol..baik wat sendiri.
  • selepas 5 minit korang biarkan popia td di atas tisu or kertas...korang rendamkan popia yang dah digoreng tu dalam campuran nestum+gula+horlick tu..lepas tu letak dalam botol..
  • then siap!





haa..senangkan~~
just
GULUNG~POTONG~GORENG~CELUP

kalau ada yang nak merasa popia nestum yang aku buat ni..
bolehla datang beraya kat umah aku
di alamat 
Lot Berlot lot,Kg Atas Bumi Bawah Langit,17000,Pasir Berwarna EMas,Kelantan..


p/s:
Siti Khadijah Sheikh Dusuki...resepi popia nestum dh siap..;)

sekian..wasalam~`

    2 comments:

    Amira rajin said...

    kiranya senang je la nak buat? hoho.. ingatkan susah..

    Anonymous said...

    Tq utk info. .saya akan cuba.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...