Friday, August 24, 2012

agak-agakla..kat tanah perkuburan kot..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

apa kene mengena ngan tanah perkuburan??
eh..mesti la ade kena mengena..sbb suatu hari nanti kita akan ditempatkan kat sana gak..
sedar tak??sedar tak??sedar tak??
Alhamdulillah dalam kesedaran lagi~~

hmm...
raya kali ni Yana lebih banyak kepada memerhati keadaan sekeliling..
and salah satu yg Yana ter'memerhati' adalah suasana di kawasan perkuburan..
biasela..pagi raya....tanah perkuburan akan diziarahi oleh sanak saudara penghuni tanah perkuburan
 selepas solat rayakan..
opps..Kita juga bakal menghuni tanah perkuburan suatu hari nanti..cuma tak taw masanya bile..

actually Yana sbg salah seorang kaum hawa kesal gak melihat ada kaum hawa yang lain pergi ke tanah perkuburan dengan menutup aurat ala kadar aje...
ditambah pula dengan make up yang berkaler-kaler..
agak-agakla kan..kan kawasan tanah perkuburan..
kain yang berbelah-belah..
make up yang berkaler-kaler..
tinggal la bende-bende tu kat umah dulu kalau memang berkeras tak nak menutup aurat

kalau nak diikutkan pergi ke tanah perkuburan tu semakin mengingatkan kepada kematian..
tapi kenapa nak menambah dosa pulak..bukan kaum hawa je yang ade kat kawasan tanah perkuburan tu.
kaum adam pun ada...agak-agakla kan.....

kadang-kadang Yana x faham gak..
kenapa dieorg sanggup make up tebal-tebal..walaupun untuk ke tanah perkuburan..
hmm..maybe lepas tu nk ke rumah saudara mara lg..nak bg kelihatan cantik..
btw cantik ke make up tebal??bende yang ats mata tu berkaler-kaler..
maybe Yana tak reti sangat bab-bab make up..hanya pandai pakai bedak miami tu jer..
so tak reti nak menilai seni make up..


Fake. Fake nails, fake hair, fake eyebrows, fake voice, fake eyelashes, fake everything.
And they wonder why they can't find a real man.  
(copy paste kat fb)

entry ni bukan nak menunding jari salah kan sesape..tapi peringatan untuk diri sendiri..

p/s:
saya harap suatu hari nanti anak cucu saya di ajar menutup aurat sejak dari kecil lg..
sebab anak tu aset kita di dunia dan akhirat..Astaghfirullahalazim...
Didikan kepada anak-anak tu bermula dari diri kita sendiri..




 


3 comments:

Ery said...

kadang2 diorang tak sedar...
kemaen bace yassin tapi aurat tak tutup...ape dapat cmtu? betol tak?
keiry pon pernah alami situasi cmni..

Cik Muda said...

tak agak2 da sekarang ni....

semuanya palsu....

Titisan Hujan said...

tang copypaste tu akak suka.
sgt kena

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...