Sunday, August 14, 2011

ego...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

time pagi-pagi sambil duk ngemas ngemas rumah..
selalunya aku akan dgr IKIM.FM...

antara input yg aku dapat adelah pasal EGO..

ego itu COMPETE...
tak ego itu COOPERATE n maybe gak COMPLETE kn

bak kata kawan aku Akma..
kadang2 kite perlu gk keegoan..

so ego tu tak salah..

ade gk kate ego tu sejenis moto..
moto ego..

hmm..
tapi ego ni tak bagusla dalam sesebuah perhubungan..
especially perhubungan suami isteri or keluarga..
asyik nk compete jer..
mengalah tak nak...

kalu x ego tu bagus..
dua2 pihak bagi kerjasama...
n last akan saling melengkapi
btul x??
(ade gaya pakar motivasi x bertauliah x?..haha)
just bagi pendapat jer..

Tanya sama diri
Apa sebab resah,
Nanti jawab diri,
Banyak buat salah…
..Tanya sama hati,
Kenapa tak tenang,
Nanti jawab hati,
Dosa dikenang…

Allah pasti murka,
Bila banyak kata,
Tapi tak laksana,
Itu yang merana…

Jadi wahai ukhti,
Mari sama-sama,
Berkata dan bukti,
Barulah bahagia..


p/s:
mama dh bagi warning dgn cara lembut...so aku kena fhm...
okla maa..akak syg mama...

aku prefer untuk ego...
ade hamba Allah kate aku xkn mng dgn keegoaan aku
itu aku tak tahu..
mungkin yer mungkin x...
tapi itu tntang hal yg tak pasti...
and aku tak nak pikir..
mungkin aku kena berterusan dgn sikap itu..
kerana sikap itu buat aku lebih tenang...
(ok..ini bahagian merepek..x yah amik kisah)

ape pndpt anda tentang ego??





kene start balik ke budaya reply comment kat blog..aku rase cam perlu jer


24 comments:

dill said...

ego tu perlu jika kena dengan tempatnya. jika terlebih ego, ramai yang makan hati nanti. ape2 pun maruah diri pun penting. maka ego memainkan peranan yang penting kat situ

dill.

~SaL IjOu~ said...

x salah pun ego, kdg2 ianya perlu..tp ikut keadaan~

H.J said...

orang pasir mas??sini orang meranti..ahaha..saya tak ego..huhu

Titisan Hujan said...

ego itu perlu

Suhami Ahmad said...

bergantung pada situasi...jika perlukan persefahaman, ego harus di campak ke tepi

Rash said...

sbnr nya pompuan lg byk ego dr laki.. heheeh

anyway mohon share lagu tu.. mcm best jek.. =)

James Alexander said...

If you hold on to ego too much, it will only gonna bring you down...

delarocha said...

ego kalau kena pada tempatnya akan dihormati kerana dianggap mempertahankan prinsip.

kalau sebaliknya pula hanya akan dianggap mementingkan diri sendiri.

liyana said...

dill..

aahkn..btul..
thanks for your opinion:)

liyana said...

sal ijou..

ok..ikut keadaan:)

liyana said...

H.j
aah..orey p.mas..owh ic...
haha..bgusla

liyana said...

titisan hujan..

ok kak

liyana said...

suhaimi ahmad...

persefahaman=ego cmpak ke tepi..ok
thanks=)

liyana said...

Rash cd..

maybe yes maybe no..hehe
bkn lgu tu..amikla

liyana said...

alexander..

If you hold on to ego too much, it will only gonna bring you down...

owh..ok

liyana said...

delarocha..
yup that right..
thanks..:)

kokser kokdam said...

muto saye ego..

haha

Niena Pengembara Ilahi said...

nk ego blh tpi perlu kena dgn tmpat...

Anak Wak Mail said...

ego kalau tinggi sangat boleh membinasakan sesebuah perhubungan..itu je saya boleh cakap..hehe..:)

Prince Halilintar said...

ego boley tapi mesti pandai mengawalnya..

liyana said...

kokser kokdam

owh ic...hehe

liyana said...

niena..

owh..ok!=)

liyana said...

Anak Wak Mail..

hmm..btul..

liyana said...

Prince Halilintar...

ok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...