Monday, April 23, 2012

Untuk cinta yang pernah engkau miliki~~

 Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang


jiwang bagai tajuknya kan..ahaha..suke ati i la kan tajuk entry i..hihi
just wanna share sedikit input dari trip koku 'Taranum' ke 
Sekolah Tinggi Islam As-Sofa..
sangat-sangat happy coz dapat menjejakkan kaki ke sekolah ni.
sekolah ni macam sekolah menengah cuma
sekolah ni adelah sebuah sekolah swasta yang ade link dengan Universiti Al-Azhar..
and kata ustaz yuran pelajar kat sane RM500 sebulan..
tapi persekitarannya sangat best..sejuk mata memandang memandang..
dan sangat islamik...

kedatangan kami dihiburkan dengan zikir-zikir qasidah oleh students kat sane..
best sangat..jelas..and menusuk jiwa...
sebak and mengalirkn air mata mendengarnya walaupun ade word yang aku tak faham maksudnya..

ceramah pasal Al-Quran disampaikan oleh Ustaz Fitri..
tentang adab and kelebihan membaca Al-Quran..
best sangat dengar coz dapat ilmu yg boleh dimanfaatkan dalam kehidupan..

Di antara kebihannya adalah

“Sesiapa membaca al-Quran dan beramal dengan apa-apa yang terkandung dalamnya maka kedua-dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari, sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah-rumah kamu di dunia ini. Bayangkanlah bagaimana pula keadaan orang yang dirinya sendiri beramal dengan al-Quran?” (Hadith riwayat Ahmad, Abu Daud)
 
see! 
ibubapa pun akan mendapatkan ganjarannya kalau kita membaca dan mengamalkan Al-QURAN..
apetah lagi diri sendiri..
 
ustaz tu jugak pesan..
kalau kita umat Islam sendiri yang tak memartabatkan Al-QURAN..
siapa lagikan?
 
actually best sangat masuk koku 'Taranum'ni..
boleh baiki bacaan kita yang kadang-kadang kita tak sedar bacaan kita tu salah..di samping boleh belajar cara bertaranum..
ilmu mcm ni bukan senang nak dapat..
lagi2 student yang macam kita..
so bila ade peluang terbuka grab jerla..
 
ilmu yang dapat pun boleh kita boleh kongsikan dgn orang lain..
sahabatke anak-anak-anak ke nnti kn..
 
 
ade lagi input-input yang lain..
mungkin share kat lain entry nnti.. 
 
before mneruskan perjalanan ke KL..
kiteorg bersalaman dgn adik2 student-student kat sane..
muke suci suci jer..comel sangat..maybe tiap2 hari hafal Al-Quran kn..
diaorang pesan kalau ade mase datang lagi....
insyaAllah..kalau berkesempatan..hantar anak study kat sane.(berangan jap)..:P
at  least kat sane selain ilmu dunia still ade lagi ilmu akhirat kn..
 
sedikit gambar time kat sane..
 
layan...zass~~
wasalam.. 



 
 






8 comments:

aizuddin said...

beruntung nya diorg skolah kat tempat gini..
teringin tapi x berkesempatan dulu =(
xpela..
yang penting kita amik pengajaran dr sesi singkat dengan diorg kan =)

ejulz said...

kalau diperluaskan lagi sekolah camni ke seluruh negeri mmg bagus.. boleh menerapkan jiwa islamik pada remaja2 skang tmasuk ejulz.. hehe.

Titisan Hujan said...

kt n9 kan?

akak duk lalu dan terbaca signboard je.tak sangka lak kt dalam die cenggini skali.

liyana said...

aizuddin..
btul...kalaulla dlu dpt pndidikan cmni gk bestkn..yup..manfaatkn..insyaALLAH

liyana said...

EJULZ..
aah...mcm sy jgk..ehe

liyana said...

titisan hujan..
aah kak..owh..yup klu dri luar cm msuk dlm hutan jer...tp cntik gk skolah dia

Bonda_Haziq said...

teringat dlu blatih tarannum untuk ptndingan skolah..hancus..hehe

sabella mohamad said...

sy pernah belajar tarannum . best sebab dapat feel macam akademi al-quran gitu . hee .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...