Wednesday, May 9, 2012

terdiam seribu bahasa~~

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

haa..Alhamdulillah masih  berkesempatan lagi  mendapat pinjaman nyawa dari Allah..
Maha Pencipta..
macam biasa..hari ni just ade kelas koku Taranum je..
and its time for me to stay at libaray..to study..to online..to get some input daripada ceramah-ceramah kat you tube .


aku suka wat title yang xde kene mengena kan..
kali ni nak upadate pasal ape plak eh..
haa..banyak pasal la jugak..
jangan cari pasal sudah
 
pasal pertama
actually sekarang,aku tgk ramai orang yang menjalankan perniagaan
 sendiri walaupun still student...
macam best jer kan..
aku pun minat bisnes2-bisnes ni sebenarnya...
mase sekolah rendah pernah menjadi cashier kat koperasi sekolah...
mase tadika plak..pernah maen-maen jual nasi bungkus guna kertas ngan pasir..
kirenya dah ada pengalaman la tu kan...
agak-agak bisnes ape yg sesuai..
jubah boleh?
ak tgk ramai jugak yg semakin meminati jubah skang..
(terbawa-bawa ngan angan-angan nak ada perniagan jubah sendri ..>.<)
adekah ini angan-angan atau perancangan?
 
pasal kedua plak...
ade seorang kawan bertanya kat aku..
'bila aku nak berpurdah??'
erk..emm..emm..ntahla..perluke?.
actually orang berpurdah ni selalunye orang-orang yang cantik..nak mengelakkan daripada lelaki tergoda..(mengikut pemikiran akula)..kn..
lagipun akhlak and kepribadian diorang elok setaraf dengan pemakaian diaorg kan..
haish..aku ngan perangai yg ntah pape ni mcm plik la kan..
asalkan menutup aurat sudah...
bertudung menutupi dada..
melabuhkan baju hingga ke paras bawah punggung..tidak ketat.
 ye ke??
actually aku suke gak tgk orang berpurdah ni..comel jer..
nampak mata jer..hihi
comelkan..comelkn..gambar sape entah aku amik ni..jgn mrh yer..
tp sangat cantik..
lebih kurang baju aku je baju dlm gambar ni

 
 



pasal ketiga plak
aku suka tengok perubahan-perubahan manusia yang ke arah keislaman sekarang..
sejuk jer mata memandangkan..
tadi aku tgk video Irma Hasmie..and Fatimah Syarha..sangat menarik..
korang google la kt u tube kalau nak tgk..
byk input yg boleh didapati from that video..

pasal keempat plak..
Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok jika datangnya dari kayu yang bengkok..
begitula peribadi yg dibentuk~..
pernah dengar tak lirik lagu tu ..
cuba dengar dan hayati..
ada maksud tersendiri..
keperibadian ibubapa yang mencorakkan keperibadian anak2nya...
Corakkanlah keperibadian anak-anak dengan kepribadian Islam ..
InsyaALLAH kalau dipanjangkan umur
(kat video Hilal Asyraf ade video pasal ni..tajuknya Video untuk bakal isteri)


pasal kelima
tengok2 kt feedjit tadi..
feedjit tu bnda alah yg dpt kita refer sape yg lalu lalang kt blog ni..
and banyak jugakla yg lalu lalang kt my entry yg bertajuk Pengalaman di Matrikulasi Kedah' tu
ni mesti adik-adik yang nak tahu tentang matrik kedah kan...
mesti dapat sambung belajar kt matrik kedah...
takpun nak wat pilihan nak masuk matrik mane..
betul tak?betul tak?
memandar jer aku..
btw..matrik kedah memang best...
jarak kolej kediaman dengan kelas pun dekat jer..
tapi bagi yang x biase duk asrama tu..kalau nangis dalam seminggu dua tu biase la yer..
lagi-lagi jadual matrik yang agak padat...
lame-lame biasela tu ..


pasal keenam
tnggal lebih kurang sebulan lagi before exam..lepas tu cuti..
so kene study..hihihi...
saya suke sgt2 study..
dengan pertolongan dari Allah..~~
 
 
panjang bebenor entry ni...


5 comments:

Titisan Hujan said...

haaa...akak pn suke tgk org bpurdah.
gudluck 4 ur exam

Mohamad said...

xminat ke bisnes emas?baru dilancarkan 1/3/2012 tadi.modal permulaan rm 510.dividen 10%.pairing,networking,roi dengan trading.emel saya,Firyomae@gmail.com.

ejulz said...

gud luck.. :)

fuad ansari said...

sesuai dengan peredaran zaman, pelajar sekarang sudah pandai buat bisnes online.. dulu mana nak ada.. jual produk dari bilik ke bilik ada lah.. dulu mana nak bisnes online ni.. (",)

ok jugak tu bisnes jubah.. seeloknya, bisnes tu sesuai dengan minat diri kita.. supaya mudah untuk kita memilih dan menerangkan produk kita mahupun menunjukkan contoh teladan yg baik.. (",)

blaja rajin2 ye.. (",)

s a r said...

assalamualaikum liyana :)

wah, macam cerita ada. gud!

erm, blog kamu ni blog kdua yang bincang pasal purdah. hee. terpulanglah kepada yang berkenan mengenakan purdah kan.

pasal bisnes? akak time study dulu paling tak suka nak buat bisnes. ahah. time subjek keusahawananlah yang paling fail sebab kena berjual. eheh. minat bisnes tapi takmo risk. macam manalah tu kan.

em pasal jubah. skarang mcm2 fesyen jubah kan. tapi orang sekarang dh memanipulasi rekaan jubah. elok2 straight cut. dah ada pulak A cut. hm.. macam2 la kan.

gudluck for yor exam. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...